Tomislav Kuljiš i PRIRODNO roditeljstvo ~ Zašto su prve godine života najvažnije?


Dobro je poznato da na to kakvi ćemo biti kad odrastemo, kakva uverenja i obrasce ćemo nositi, da li ćemo verovati ili sumnjati u sebe, veliki uticaj imaju iskustva koja doživimo u detinjstvu. Ukoliko je odnos koji su roditelji imali prema nama preovlađujuće dobar i ukoliko su roditelji namirivali naše primarne emotivne i psihološke potrebe, izrašćemo u osobu koju će stanje „dobrosti“ pratiti nadalje kroz život.

 

Ako je s druge strane bilo premalo takvih iskustava, i više pretnji, kazni, uslovljavanja, velika je verovatnoća da će nas kroz život pratiti osećaji straha, ljutnje, tuge i da ćemo imati slabiji kapacitet da kreiramo život kakav želimo.

O velikoj temi podizanja dece, kao i o uticaju ranih iskustava na odraslo doba, smo razgovarali sa Tomislavom Kuljišem, terapeutom i osnivačem centara Prirodno roditeljstvo i Integral Personal Development Center and School.

 

Povod za razgovor je osnivanje ovih centara u Beogradu i predavanje „Zašto su prve godine najvažnije“ koje će Tomislav Kuljiš držati 7. oktobra od 18 h, u hotelu Park (više informacija OVDE).

tomislav kuljisTomislav nas za početak upoznaje sa činjenicama koje dokazuju koliko je za celokupan razvoj važno da u ranom detinjstvu imamo siguran, podržavajući i blizak odnos sa roditeljima:

Savremena neuronaučna istraživanja dokazuju da se mozak deteta koje je izrastalo u atmosferi u kojoj su namirivane njegove primarne potrebe (a u njih osim fizičkih, spadaju i one emotivne i psihološke), razlikuje od mozga deteta koje je imalo traumatično detinjstvo, ili koje je „samo“ bilo zanemareno.

 

Deca koja su jako emocionalno zanemarivana i povređivana, često vaspitavana prema grubim bihejvioralnim principima, a naročito ona prema kojoj su roditelji imali jako povređujući odnos, imaju mozak koji nije do kraja razvijen. Iako intelekt može da bude izuzetno jak, i osoba veoma pametna, delovi mozga zaduženi za emotivnu inteligenciju izgledaju tako kao da im fale određeni delovi, na njima su bukvalno primetne rupe.

S druge strane, mozak dece koja su odrastala u podsticajnoj sredini, koja su imala preduslove za razvoj imaju sasvim drugačije razvijenu moždanu strukturu.”

Ključna reč je ODNOS


Prve godine života su takozvani formativni period za mozak, period u kom se mozak formira i izgrađuje, a ono što nauka takođe dokazuje je da na formiranje emotivnih delova mozga najveći uticaj ima odnos sa roditeljima. U odnosu sa roditeljem dete treba da bude opušteno, da se prepusti roditelju, da mu veruje. Kao što su za telo od primarnog značaja vitamini, minerali, proteini, odnosno sve ono što gradi telo, tako su za detetov neurološki sistem, pa samim tim i za optimalan razvoj, od suštinskog značaja ona stanja koja mu omogućavaju da se pravilno razvija.

Za dete su to stanja sigurnosti, povezanosti – pre svega sa mamom, poverenja, doživljenosti, prisutnosti (ovde se ne misli na fizičku prisutnost, već na to da mama bude u aktivnoj komunikaciji sa detetom dok provode vreme zajedno, da je psihički i emocionalno tu uz dete). Ovoj temi je potrebno pristupiti mnogo temeljnije i to je upravo ono što čini srž i suštinu programa Roditeljstvo 0-6 koji je kreirao Tomislav Kuljiš, a koji kroz online predavanja i iskustvene radionice pruža uvide u ono šta se stvarno događa u detetu tokom odrastanja.
 

 

majka i cerka

 


Pozitivna stanja, kao što je stanje sreće, sigurnosti, poverenja, bliskosti, doživljenosti i prihvatanja od strane roditelja su preduslovi celovitog razvoja detetovog mozga, što dalje vodi do pravilnog razvoja detetove ličnosti i individualnosti, a samim tim i onoga što zovemo dobro ponašanje. Kada odraste, takvo dete će imati dobru emocionalnu samoregulaciju, dobro razvijene izvršne funkcije, kao i dobru sliku o sebi.“

Šta je potrebno da se dete oseća voljeno?

Na osnovu ovoga možemo da zaključimo da je detetu potrebno pružiti mnogo ljubavi, međutim kako naš sagovornik tvrdi, ljubav je sama po sebi vrlo rastegljiv pojam, pod kojim jedni smatraju jedno, a drugi drugo. Recimo mnoge majke iz osećaja ljubavi i brižnosti prezaštićuju svoju decu, koja kasnije kroz terapiju priznaju da ih je majčina ljubav gušila ili da se recimo nisu osećali voljeno iako su im ispunjavane sve želje. Zato se ovde opet vraćamo na primarne potrebe.

„Primarne potrebe su u principu univerzalne, ali da bismo znali šta je baš našem detetu od nas potrebno, neophodno je da imamo u vidu kog je uzrasta, da li je temperamentno ili senzibilno, kroz kakvu životnu fazu, situacije i promene trenutno prolazi itd."

Dakle, ovde nema jedinstvenog pravila, jer sve zavisi od specifičnosti deteta", objašnjava Tomislav i dodaje „Na kraju, možda je čak najvažniji faktor sam roditelj, odnosno kako je on u sebi, da li veruje u ono što govori detetu, da li ima svoj stav, da li je autentičan.. Često se događa da roditelji na svoju decu projektuju svoja loša iskustva, strahove i brige, i zato je vrlo važno da roditelj poznaje sebe i da je sam sa sobom dobro.“

Ovde dolazimo i do drugog programa čiji je autor Tomislav Kuljiš, a to je „Rani razvoj – uticaj na život“ koji predstavlja uvod u četvorogodišnji program Ličnog razvoja.

 

 

porodica meditira

 

 

Ovaj program je namenjem odraslima, bilo da imaju ili nemaju decu, koji žele bolje da upoznaju dete u sebi i da sagledaju uzroke svojih današnjih problema.

Kroz predavanja i radionice osvešćujemo iskustva koja smo imali u ranom periodu i kako su ona uticala na naš život. Sagledavamo kako smo prošli kao mali, kakav nam je bio odnos sa mamom i sa tatom i kako se to danas reflektuje na naše partnerske odnose, roditeljstvo, uspeh u poslu i generalno na našu samorealizaciju. Kroz radionice po pravilu uviđamo da nije sve bilo tako ružičasto i da recimo osećaje bespomoćnosti, odbačenosti, srama, nevrednosti, nesigurnosti, nosimo u sebi od detinjstva.

Telo priča kako smo prošli

Kroz program Ličnog razvoja koji čine predavanja, radionice i individualne terapije polaznici prolaze kroz duboku unutrašnju transformaciju i postepeno, kroz vreme, zaceljuju svoje rane. Bazu rada predstavlja Integralna psihoterapiju koju čini sinteza različitih psihoterapijskih pravaca, ali sa naglaskom na telesnoj psihoterapiji.

 „U telesnoj psihoterapiji uz upotrebu određenih vežbi, igranje uloga i kreiranja situacija nalik onima koje smo imali sa roditeljima, podižu se senzacije. Dakle, telo priča, a mi kroz vežbe provociramo 'oživljavanje' tih potisnutih osećaja. Rad na telu čini da se ti impulsi napokon izraze, prorade, propuste, odmrznu kako bi se ceo sistem vratio nazad u ravnotežu. Istovremeno, kroz rad sa terapeutom klijent stiče novo iskustvo, suprotno onom koje je dovelo do problema, što vodi do stvaranja novih neuronskih veza i posledično do drugačijeg ponašanja“ objašnjava Tomislav.

Dakle, ako smo imali problematično detinjstvo zbog kog danas imamo probleme na ličnom, partnerskom, poslovnom ili recimo roditeljskom planu, postoji način da dubinski izmenimo svoje unutrašnje stanje radeći na emocijama koje osećamo i izražavamo kroz telo. Isto tako ukoliko želimo da nam deca izrastu u srećne i samosvesne ljude, potrebno je da spoznamo i namirimo njihove primarne potrebe i da im pružimo ono što im je potrebno za zdrav emotivni i psihološki razvoj.

 ZAŠTO SU PRVE GODINE NAJVAŽNIJE - Predavanje Tomislava Kuljiša
 


Za svesne roditelje koji žele da dobiju uvid u stvarne potrebe deteta i preduslove za njegov celoviti razvoj.
Predavanje daje novu dimenziju razumevanja roditeljske uloge, daje ključne informacije o uslovima celovitog razvoja deteta i omogućava nam da dublje i potpunije sagledamo svoje dete i njegov doživljaj sveta.

Sagledavanje važnosti ranog perioda i poznavanje razvojnih procesa koje prolazi dete nam pomažu da budemo roditelj kakvog dete treba i očekuje. Kvalitet roditeljstva u prvim godinama će odrediti detetovu emocionalnu, psihološku i socijalnu zrelost i njegovo ponašanje kroz ceo život.
Ove spoznaje umnogome olakšavaju roditeljstvo, a deci omogućavaju razvojno podsticajno detinjstvo.

Mogućnosti učestvovanja:

PREDAVANJE U BEOGRADU


07.10. subota, 18.10 - 20.10h, hotel Park, Njegoševa 2 (Kotizacija 1.000 din)


Obavezna prijava na http://prirodnoroditeljstvo.com/predavanje-zasto-su-prve-godine-najvaznije/
Prijave su obavezne zbog ograničenog broja polaznika. Uputstvo za uplatu će Vam stići naknadno na mail.

PRAĆENJE LIVE STREAM PREDAVANJA SA SVOG UREĐAJA:


Četvrtak, 05.10. od 18.10 - 20.10h uz mogućnost naknadnog gledanja videa
 

Obavezna prijava i uplata na http://prirodnoroditeljstvo.com/live-stream-predavanje-zasto-su-prve-godine-najvaznije/


U interaktivnom delu s Tomislavom Kuljišem pitanja se postavljaju preko chata.

Svi prijavljeni besplatno dobijaju i temeljni VIDEO ”OSNOVE RANOG RAZVOJA I RODITELJSTVA” (u trajanju od 2,5h)
Predavanja se mogu gledati i naknadno narednih godinu dana.
 

Tekst: Manja Šumadinac

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE