Čuli ste za TAMNU NOĆ DUŠE, a da li ste znali da postoji i TAMNA NOĆ UMA?


Na putu ka prosvetljenju ljudi uglavnom prolaze kroz dve tamne noći, ili perioda teškoća. Prva je noć uma, a druga duše. U tamnoj noći uma vi se oslobađate od svojih uverenja. U tamnoj noći duše, oslobađate se od onog koji je imao ta uverenja.

Tamna noć UMA


Kako napredujete u meditaciji i počinjete da imate određena iskustva Sebstva, polako spoznajete da su vaši koncepti o prosvetljenju pogrešni. Ova noć takođe može da počne ako verujete svom učitelju i dovodite u pitanje sopstvene ideje o prosvetljenju bazirane na njegovim učenjima. To ide mnogo dublje nego puko menjanje mišljenja, jer mnoga od tih temeljnih uverenja predstavljaju osnovu za vašu sadanu i duhovni život. Kako se ta uverenja ruše, možete se osećati razočarano i izgubiti veru, ili poželeti da odustanete od sadane.

Ali ne odustajte! Shvatite da vaš um ne razume ništa, niti može da razume ispravno bilo šta o prosvetljenju. To će vas učiniti poniznim, a ta poniznost je neophodna na duhovnoj stazi. Ukoliko se držite svojih ideja i odbijete da ih se oslobodite, biće vam teško da otpustite i uronite u duboki samadi. Ukoliko je slučaj da ste neka osoba od autoriteta u duhovnoj zajednici, tim teže, jer će taj autoritet morati da ode zajedno sa uverenjima na kojima se zasniva.

 

 


PRIJAVITE SE NA TRODNEVNI ŠAKTIPAT INTENZIV SA JANOM ESMANOM

 

info i prijave: seminar@novasvest.com


 


Tamna noć DUŠE


tamna noc duseKako doživljavate Sebstvo sve više, počećete postepeno da spoznajete da vi niste malo sebstvo, niti ego ili ličnost. Vi se identifikujete sa njima, ali takve identifikacije moraju da otpadnu i to je uglavnom bolno. To je neka vrsta smrti ega. Sveti Jovan od Krsta, koji je napisao knjigu pod nazivom "Tamna noć" (oko 1578), čijem naslovu je kasnije dodato „duše“, napisao je da Bog sprovodi kroz najmračniju noć one koje želi da uzdigne do najvećih visina, i u tome ima puno istine.

Što je veća transparentnost ega i ličnosti, više svetlosti Sebstva, Šakti, može da sija kroz njih i manifestuje svet oko vas. Umiranje ličnosti nosi dosta posledica. Možda ste ponosni na određeni deo ličnosti, neke talente recimo oko kojih je vaš identitet formiran; kada ta identifikacija počne da nestaje, ponos se snažno opire, a kada konačno umre, vi (kao malo sebstvo) se osećate izgubljeno i bezvredno neko vreme.

Stoga, kroz iscrpljivanje, ego strukture koje vas sprečavaju da doživite viša stanja prosvetljenja, postepeno i bolno nestaju.


 Autor: Jan Esmann, odlomak iz knjige "Priručnik za inicirane u Šaktipat Sida jogu"

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE