Šta zaista znači OSVESTITI SE?


Osvestiti se predstavlja suprotnu situaciju u odnosu na onu u kojoj smo. U kojoj sam tragično bila i ja.

Veoma budna, oštra, spretna, spremna, ali za šta, naročito takva? Ratoborna u krajnostima, destruktivna po sredini. Obrazovana, određena, predodređena, precizna. Takva sam bila spremna za svaki planirani ili neplanirani trenutak, samo ne za sadašnji, jedini u kom zaista postoji ljubav, milost, mir, snaga. Pomirenje. Oprost. Lepota. A lepota će spasiti svet. I nas u njemu. Svešću!


Osvestiti se znači mnogo toga, a i dosta malo.

Za to su često potrebne godine psihoterapije, analize, učenja, razne prakse, seminari, novci, leteći i pešački kursevi, odustajanja, ponovna entuzijastična ulaganja, visoki ili ležeći start, čvrsto obećanje i pretnja nožem, kaznom, sramotom.

Svi dugoročni planovi i strategije o prilazu i štelovanju za spontanost pri učestvovanju u sadašnjem trenutku koji je toliko pominjan a ostao misteriozan kao sveti gral, neodređen kao definicija slobode.
Ili prosto usvojiti, pa zaboraviti sve i postojati? Disati.

Sa gospodinom dahom ja sam stupila u kontak pri običnom bavljenju sportom, ako se ta đavolska rabota od joge i sme nazvati takvom disciplinom. Osvešćen momenat u kom uz blagu nelagodu trenirano  telo napreduje ka svom optimumu. Kao i sve u životu.
 

disanje


Previše priče, filozofskog naticanja i traćenog daha postoji oko te joge. Njenog Istoka u našem Zapadu.

Osvestiti postojanje je u dodiru vazduha sa nama. Bio on smešten među dlakama obraza, u nozdrvama, ili čak duboko u plućima, on je jedina potvrda da smo ovde, pod nebom, na zemlji, sada svesni naših krivina, oblina i ulubljenja.

 

A oko nas On, Vazduh, bez valute, neprocenjiv, ono što svi delimo podjednako bili zapadnjaci ili istočnjaci, u ma kojoj situaciji, definiciji ili položaju, svi postojimo jedino u njemu i od njega krajnje zavisimo.

On može biti topao i hladan, da miriše na hleb i sneg, da odiše mirom i da bude nabijen srašću.
On nema oblik ili pravac i nije na nama da mu određujemo granice, njemu, drugima ili sebi.

Ne zagađujmo vazduh. Vazduh je život.
Udahnula, Dragana Bogunović.
Šalji dalje.

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE