Da li MEDITIRATE REDOVNO? Geshe Kelsang objašnjava zbog čega je to VAŽNO


Za obračun sa svojim demonima, treba meditirati. Ako redovno ne sednemo u meditaciju nećemo imati dovoljno moći da prepoznamo, smanjimo i odbacimo svoje zablude. Potrebna nam je doza introspekcije. Kao što Geshe Kelsang Gyatso kaže:

"Ukoliko svakog dana ne nađemo vremena za meditaciju, biće nam vrlo teško da održavamo mirne i pozitivne umove u svakodnevnom životu i zbog toga će ispaštati naša duhovna praksa."

Potreban nam je time-out. Potreban nam je i svakako ga možemo uzeti, dnevni „godišnji odmor“ da povratimo mir, perspektivu i ravnotežu. Čak nas i najjednostavnija meditacija na dah može vratiti prirodnom miru i čistoti uma.

Geshe Kelsang GyatsoPrema budizmu, ako smo toliko uposleni da nemamo vremena da menjamo svoj um, zapravo traćimo svoje vreme zbog lenjosti.

 

To je kao da danima uporno tupom sekirom pokušavamo da posečemo stablo, ne shvatajući da bi bilo puno brže, bezbolnije i korisnije zaustaviti se na petnaestak minuta i naoštriti sekiru.

Kao što Geshe kaže:


"Treba neko vreme provesti u osami kako bismo obnovili snagu, sredili misli i postavili stvari u persprektivu.
Za svetovne delatnosti se kaže da su kao čovekova brada, iako je ujutro obrije, do večeri se ona već vrati.

 

Provoditi sav svoj život u nastojanju da rešimo probleme van svog uma je iscrpljujuće i kontraproduktivno. Nije ni čudo da se muškarci više ne zamaraju brijanjem!"


 

 Izvor: www.bc-kailash.hr

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE