Čežnja za Istokom


„Kod mnogih od onih nebrojenih koji su se u novije vreme umorno i s verom poklonički vraćali postojbinskoj kolevci čovečanstva i kulture i bacili pred noge velikom Konfuciju i velikom Lao Ceu, radi se jednostavno o dubokoj čežnji za onom božanskom dokolicom koja se tu upražnjava. Šta je čarolija Bahusa koja oslobađa briga i slatka, sanjiva slast hašiša prema beskrajnom miru onoga koji je pobegao od sveta i koji sedeći na rubu planine, posmatra kretanje svoje senke, a svoju dušu koja pažljivo osluškuje, pušta da se slije sa neprestanim, tihim, opojnim ritmom kruženja Sunca i Meseca. Mi smo kod nas, na jadnom Zapadu, pocepali vreme na najsitnije delove od kojih svaki ima još vrednost novćiča; a tamo vreme još uvek nije isparčano, teče u valovima koji stalno rastu i koji su dovoljni da ugase žeđ jednog sveta. Tamo je vreme neiscrpno, kao so u moru i svetlost zvezda.“

Herman Hese, Umetnost dokolice

 

 

 

 

Herman Hese je ove misli napisao još davne 1904. godine. Možemo reći da se današnji Istok prilično promenio od tada, ali se ta promena još uvek odnosi samo na velike i moderne gradove. Ova više hiljada godina stara tradicija i dalje živi nekadašnjim ritmom, u jednom drugom protoku vremena drugačijem od protoka vremena zapadnog čoveka. 
   

Taoizam na kome se temelje osnovni principi Tai Chi-ja je filozofski  sistem iz kojeg su mnoge kulture i civilizacije crpele inspiraciju. Kao što je hinduizam i budizam doživeo procvat u doba hipi kulture, taoistički postulati su danas sve popularniji. Tao se najčešće prevodi kao Put. Na ovom putu potrebno je da pojedinac živi jednostavnim životom i u skladu sa prirodom i da neguje svoje vrline. Svaki čovek ima svoj Tao ili Put koji je potrebno da sledi, ali današnji čovek koji je postao udaljen od samog sebe, dezorijentisan u stalnoj žurbi savremenog tempa života, nekada teško nalazi svoj put.
   

Otvaranje spa i wellness centara na svakom koraku pokazuje kolika je potreba ljudi da se opuste, odmore, jednostavno da uspore. Razne vrste orijentalne masaže ili terapije predstavljaju mala bekstva od gradske vreve, pod uslovom da isključite mobilni telefon. Nažalost, efekti su kratkotrajni i uživanje traje samo do povratka na posao i realnost.  Čežnja za Istokom, daleka putovanja koja su nam sve dostupnija, knjižare preplavljene knjigama za samopomoć, New Age pristup životu koji se propagira kroz mnoge seminare, sve to ukazuje na potragu za novim pristupom životu.
 

istok

Danas postoje mnogi vikend seminari na kojima možete naučiti veoma korisne stvari, malo se preorijentisati, promeniti ugao gledanja, opustiti, zabaviti, zaboraviti na stare šablone u kojima živite i ući u nove svetove i područja razumevanja čoveka i života uopšte. Odlučićete da mislite pozitivno i da primenjujete tehnike koje ste naučili, samo ostaje pitanje koliko će vas držati početni elan i entuzijazam. Da li je jedan vikend dovoljan da se promeni pogled na život? Sigurno da je nekada to dovoljan podsticaj ka promeni, ali ne može se znanje i veština sticana godinama preneti, a kamoli usvojiti za dva dana. To je problem današnjice. Mi bi želeli da sve sabijemo, komprimujemo, skratimo, zipujemo. Tako i sami sebe sabijamo zaboravljajući na beskraj Univerzuma čiji smo sastavni deo, na širinu i dubinu sopstvenog bića, mnogostrukost našeg intelekta i elastičnost našeg tela. 


Kad bismo mogli da ugradimo neki program za opuštanje... Od sve te stegnutosti i ubrzanja u kojem živimo nastaje sve veća potreba za novim izvorom i novom inspiracijom koja bi poboljšala naš kvalitet života, malo nas usporila i opustila. A nova inspiracija postoji tu već hiljadama godina i čeka da ponovo bude otkrivena.
Čežnja za Istokom je u suštini čežnja za našim prirodnim stanjem, čežnja za mirom u sebi i skladom koji bi nas okruživao. Čežnja za trenucima u kojima osećamo povezanost sa samim sobom, sa prirodom i  celim Univerzumom. Čežnja za tišinom, jasnom misli i doživljajem celovitosti trenutka u kome postojimo.
 


Isidora Milošević, Tai Chi & Qi Gong instruktorka
   

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE