Pozdrav Mesecu- Chandra Namaskar


Pomenite reč “pozdrav” većini ljudi koji vežbaju jogu i oni će sa zadovoljstvom početi da izvode serijal Pozdrav Suncu, poznat još i kao Surya Namaskar. Dvanaest položaja koji čine Pozdrav Suncu zagrevaju naš organizam, energizuju um i telo i podižu snagu i izdržljivost. Nije ni čudo što je toliko omiljen kod ljudi.
 


Međutim, ovaj način izvođenja serijala je samo deo jedne celine.
Hatha, tradicija joge iz koje su izvedeni svi položaji, doslovno znači “Sunce i Mesec”(“Ha” znači Sunce; “Tha” znači Mesec).  Energija Meseca jednako je važna kao i energija Sunca. Naša civilizacija počiva na muškim principima, a samim tim je i više solarna; svi žele da budu jaki i postignu najviše ciljeve. Međutim, da bismo bili u balansu moramo da usporimo i naučimo sebe miru i blagosti.
 


Pozdrav Mesecu – Chandra Namaskar
je savršen način da umirimo svoje telo, utišamo um i pripremimo se za meditaciju ili spavanje. To je tanano, milujuće vežbanje koje odaje počast ženskom principu.
Izvođenje Pozdrava Mesecu se preporučuje u situacijama kada osećate vrućinu, napetost ili umor, kao i u toku trudnoće ili menstrualnog ciklusa.

 Položaj molitve

Stanite uspravno sastavljenih stopala. Sastavite dlanove ispred grudnog koša ( Namaskara mudra ), duboko udahnite i temeljno izdahnite nekoliko puta.
marijabozic

 

 


Položaj mladog meseca
Lagano spustimo ruke pored tela, zatim širimo ruke u stranu, prihvatimo dlanove iznad glave, ispravimo laktove i naglasimo kažiprste. Udah u položaju, sa izdahom lagano se povijamo u desnu stranu preko kuka do granice prijatnosti.
Sa udahom se vraćamo u središnji (početni) položaj.
marija

 

 


Položaj zvezde
Sa izdahom desnom nogom iskoračimo u stranu ( razmak između nogu odgovara dužini jedne noge ), a stopala okrenuti blago ka spolja. Ruke raširimo u stranu u visini ramena, dok su dlanovi okrenuti ka podu. Za trenutak osvestimo pet tačaka tela koje formiraju zvezdu ( vrhove prstiju stopala i dlanova, i teme glave) i pošaljemo energiju ka njima.  Sa udahom držati položaj.
marijabozic

 

 


Položaj boginje
Iz položaja zvezde sa izdahom istovremeno povijamo kolena u stranu i prelazimo u polu čučanj,  ruke savijemo u laktovima i raširimo prste dlanova.
Sa udahom lagano ispravljamo kolena i laktove i vraćamo se u položaj zvezde.
marijabozic

 

 


Položaj trougla ( trikonasana )
Sa izdahom desno stopalo sa levim pravi ugao od 90 stepeni. Kolena su ispravljena dok desnom rukom klizimo duž desne noge smeštajući dlan malo ispod kolena. Za trenutak zadržimo pažnju na prijatnom istezanju.
Sa udahom usmerimo pogled ka podignutoj levoj ruci.
marijabozic

 

 


Parsvottanasana ( istezanje preko zategnute noge )
Sa izdahom pogled usmerimo ka stopalu desne noge dok leva i desna ruka idu ka podu. Glava i čelo teže ka desnom kolenu. Udah u položaju.
prekonoge

 

 


Ashwa sanchalanasana ( položaj jahača )
Sa izdahom savijamo desnu nogu u kolenu oslanjajući se na oba dlana pored stopala. Levu nogu istežemo unazad koliko možemo dok koleno i prsti dodiruju pod. Sa udahom savijemo kičmeni stub unazad i usmerimo pogled ka Mesecu. Za trenutak koncetrišite se na centar između obrva. U toku ovog položaja treba da imate osećaj kako se protežete od kukova duž celog prednjeg dela tela, sve do tačke između obrva.
polozaj jahaca

 


Skandasana ( čučanj sa ispruženom nogom u stranu )
Sa izdahom lagano rotiramo gornji deo tela ka levo smeštajući dlanove na pod ispred nas. Desno koleno ostaje savijeno, čvrsto smo oslonjeni na desno stopalo, podignemo prste levog stopala i naglasimo petu da osetimo istezanje duž leve noge.  Udah u položaju.
ispruzena leva noga

 

 


Utkasana ( čučanj )
Sa izdahom savijamo levu nogu u kolenu privlačeći stopalo. Težište tela je u centru i ravnomerno raspoređeno na oba stopala. Prsti su okrenuti ka spolja. Spojimo dlan o dlan ispred grudnog koša a laktovima lagano guramo kolena u stranu. Zadržimo se u ovom položaju nekoliko udaha i izdaha.
cucanj


 

Kada dođemo u položaj Utkasane ( čučnja ), došli smo tek na pola puta serijala Pozdrav Mesecu. Da biste završili serijal nastavite izvođenje položaja (asana) u obrnutom smeru, prosto prateći svoje položaje, ali ovog puta u levu stranu. Iz položaja Utkasane prelazimo u položaj Skandasane, zatim u položaj jahača, i tako redom sve do početnog položaja molitve.

Uopšteno govoreći, jedno ili dva ponavljanja Pozdrava Mesecu će proizvesti u vama stanje relaksiranosti i mira. Možete sami prilagođavati tempo izvođenja, prelazeći iz položaja u položaj prateći opisani ritam disanja, ili se možete zadržavati duže u položaju ako vam to prija.

 

 


Kompletan serijal Pozdrav mesecu

Položaj molitve
Položaj mladog meseca ( desna strana )
Položaj zvezde
Položaj boginje
Položaj zvezde
Trikonasana ( položaj trougla u desnu stranu )
Parsvottanasana (istezanje preko zategnute noge u desnu stranu)
Ashwa sanchalanasana ( položaj jahača u desnu stranu )
Skandasana ( čučanj sa ispruženom desnom nogom u stranu )
Utkasana ( čučanj )

Skandasana ( čučanj sa ispruženom levom nogom u stranu )
Ashwa sanchalanasana ( položaj jahača u levu stranu )
Parsvottanasana (istezanje preko zategnute noge u levu stranu)
Trikonasana ( položaj trougla u levu stranu )
Položaj zvezde
Položaj boginje
Položaj zvezde
Položaj mladog meseca ( leva strana )
Položaj molitve

 

 

 

Marija Božić, joga instruktor

www.facebook.com/JogaCentarAmritaKaraburma

 

 

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE