Da li ti je potreban GURU? Ovo je odgovor na pitanje DUHOVNIH TRAGALACA!


Da li ti je guru potreban? Razmisli samo, kada si bio u školi da li ti je bio potreban učitelj ili si ti odmah sve znao? Ako si na ovo odgovorio, sve ti je jasno. Naravno, većina će sada ovako promisliti - Milane, imamo crkvu, svete knjige, sveštenike. Malo svesniji će reći ovako - Milane, šta će nama guru, sve je u nama.

Međutim, stvari nisu tako jednostavne. Prvo, današnje crkve, svete knjige, sveštenici, nemaju veze sa duhovnošću. To je danas jedna velika manipulacija namenjena za mase. Sa druge strane, guru je iskusio i prošao put do samog "kraja" (ne SVI), spoznao je istinu dok svi ostali samo čitaju i veruju šta im drugi govore. Duhovnost mora biti iskustvo, inače sve postaje samo teorija, tuđe iskustvo i iluzija.

Reč guru označava "onaj koji uklanja tamu (karmu)".

Takođe ću citirati Hafiza: "Na ovome svetu ima više lažnih gurua i učitelja nego što je zvezda u vidljivom svemiru - ne brkaj one koji samoživo teže moćima. Pravi duhovni majstor, bilo muško ili žena, neće vašu pažnju usmeravati na sebe. Neće od vas očekivati apsolutnu poslušnost ili potpuno obožavanje, već će vam pomoći da cenite i divite se svojem unutrašnjem jastvu. Istinski mentori prozirni su poput stakla - da bi kroz sebe mogli propuštati božiju svetlost."

Sada, za one koji kažu sve je u meni i ne treba mi niko... Ako je sve u tebi i možeš sam, zašto si išao u školu ili kod bilo koga da te nauči nešto? Ako si i na ovo odgovorio, onda ti je sve jasno, ako ipak još nije - evo jedna smernica.

Pravi guru to baš i radi - odvodi te do tvog unutrašnjeg gurua i to onda nije samo teorija i zgodna fraza. Samo zapamtite, oni koju su nam govorili da je sve u nama su defintivno u pravu, ali oni su to spoznali i onda napisali, a mi to pročitamo i mislimo da sve je u nama. Stvorio si samo još jedan koncept.
Druga stvar, pravi guru će ti pokazati vrata, neće ući kroz njih a kamoli govoriti šta je iza, jer to je još jedna zamka - stvaraš mentalno iskustvo koje nije tvoje.

Na kraju ću još dodati, ako nemate gurua ni učitelja, tražite ga i pitajte da vam se pošalje. Ako ste sami, nastavite da radite praksu koju god da radite, čitajte i upijajte, ali budite svesni da ćete jako teško doći do kauzalnog tela a kamoli do samospoznaje.

HVALA svim mojim učiteljima, guruima, kako onima u telu, tako i onima izvan, što me vode, pomažu, prenose znanja, čuvaju i vode do istine.


 

 

 

 

Autor: Milan Bjelaković, OSHO Zen Tarot savetnik, fb profil
 

milan-bjelakovic

 

 

 

 

 

 

 

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE