Tri PROSVETLJENA MAJSTORA i KUNDALINI ŠAKTI ~ Lična ISPOVEST


Moje duhovno putovanje počelo je, kao što to obično biva, nakon jedne velike životne krize, 1994. godine, inicijacijom u Transcendentalnu meditaciju, metod Mahariši Maheš jogija. Joga asane i TM su mi prijali, osećao sam se bolje i opuštenije iako nije bilo ni nekih naročito spektakularnih rezultata. Moram reći da je polovinom devedesetih u našoj zemlji bavljenje jogom i meditacijom bilo pomalo "čudno" i nije bilo baš uputno hvaliti se time, zbog poznatih razloga generisanih neznanjem o temi.

Već sledeće godine prijavio sam se za TM Sidhi program, naprednu tehniku TM-a što je uključivalo nekoliko pripremnih vikenda u Zrenjaninu i završni, sedmodnevni program u malom hotelu u Krupnju, uz angažovanje bračnog para učitelja iz Indije.

Naš program rada sastojao se od joga asana, pranajama, osnovnom nivou meditacije i sutrama, mentalno plasiranim na način koji bi trebalo da nam donese određene moći tj."sidije". Završna sutra u ovom programu, tzv. "flying" sutra, bila je i najvažnija, a to je podrazumevalo da ako sutra proradi, uslediće jogijsko "letenje", odnosno poskakivanje. Nije bilo, naravno, nikakvog letenja već samo nevoljni pokreti tela i poskakivanje u položaju lotosa, u mestu.
 

tm-sidhi


Fizičar Mahariši Maheš jogi, kao vrsni poznavalac ljudske psihologije bio je potpuno svestan zapadnjačke potrebe za otpuštanjem stresa usled dominacije potrošačke kulture a takođe i ljudskom fascinacijom nadnaravnim moćima, te je osmislio najpre osnovni nivo TM-a potom i TM Sidhi program.

 

Treba pošteno reći da nije tu Mahariši smislio ništa novo, razne meditacije i mantre postoje već hiljadama godina a sutre u TM Sidhi programu opisao je još Patanđali u svojim "Joga sutrama", ali je baš Mahariši sve to znalački spakovao u dva proizvoda potrebna dinamičnom zapadnom svetu. Išlo je to toliko daleko da su se čak organizovala i takmičenja za adepte TM Sidhi programa koji su, u stanju duboke meditacije, skakutali u vis ili u dalj ili ko će brže stići u položaju lotosa do određenog cilja.

Ni tada, (1995), kao ni sada, taj impuls "poskakivanja" nije "proradio" kod svakoga, ali kod mene jeste, kao prvog i jednog od retkih u grupi. U dubokoj meditaciji odjednom sam osetio blago njihanje u kičmi koje se pretvorilo u poskakivanje u mestu, a bejah u položaju lotosa.Ne znam koliko sam vremena proveo u tom poskakivanju kad me uhvati još snažnija sila i mentalno mi donese strašnu sliku zbog koje sam urliknuo iz sveg glasa.

Bio je to moj prvi uvid u jedan od prošlih života, onaj u kojem sam u Francuskoj skončao na giljotini. (U ovom, sadašnjem životu "slučajno" biram da u osnovnoj školi učim francuski jezik i najbolji sam od svih učenika i u osnovnoj i u gimnaziji).

Skakao sam kao pomahnitao i udarao rukama po sunđerima u prostoriji, na šta mi je učitelj indijac rekao da stanem i da se ispružim u šava asanu. Moje telo se još narednih dvadesetak minuta kompletno treslo kao da ga je struja drmala.

maharishiMahariši nikada nije, u ovom TM Sidhi programu zvanično spomenuo reč kundalini, verovatno zato što je tih decenija i godina kundalini energija još uvek bila praćena određenim kontroverzama u smislu da od aktivirane kundalini može da se poludi i tome slično.

 

Sada, iz ove perspektive siguran sam da je Maharišijev TM Sidhi program bio u stvari program aktivacije kundalini šakti jer ne postoji druga sila u organizmu koja može tako učestalo da anulira silu gravitacije i da podiže telo od 80 ili više kg da skakuće u položaju lotosa.

Interesantno je da su neki drugi veliki duhovni učitelji (Osho, Jan Esmann) kritikovali Maharišijev rad ali ostaje činjenica da je njegova metoda dovela do aktivacije kundalini energije kod velikog broja ljudi na Zapadu.

 

Spakovana u TM Sidhi program, kundalini šakti je, s velikom lakoćom podizala u vis tela fasciniranih adepata. Ipak, ono što bi moglo da se shvati kao kritika je to što su duhovni apetiti adepata zadovoljeni "jogijskim letenjem" odnosno poskakivanjem, što je, na neki način bilo rasipanje dragocene energije, umesto da se ona voljno usmerava kroz kičmu, do temene čakre.

Trebalo je da prođu čitave dve decenije tokom kojih sam upoznao i neke druge tehnike, sisteme isceljivanja, učitelje, da bih, početkom prošle godine "slučajno" došao do prosvetljenog učitelja koji akcenat stavlja upravo na aktivaciju kundalini, davanjem šaktipata.

Visokoprosvetljeni Jan Essman, daleko od svakog glamura i mas medija, potpuno nezainteresovan za publicitet, ograničava grupe kojima daje šaktipat na najviše 50 prijavljenih.

Očigledno je da se nivo kolektivne duhovne vibracije dovoljno podigao da sada može otvoreno da se govori o značaju kundalini šakti kao osnovne stvaralačke sile u pojedincu i da se ona određenim postupcima aktivira, što doprinosi maksimalnom ubrzanju duhovne evolucije pojedinca.

I ne samo to, ovaj majstor jasno i glasno priča o onome što nas sve najviše interesuje, o stanjima i različitim nivoima prosvetljenja i sa nama deli sopstvena iskustva na putu do prosvetljenja, što nisi mogao čuti od mnogih "učitelja" koje smo sledili, jer oni i nisu bili prosvetljeni. (Naravno, svako od njih ima određene zasluge na našem duhovnom putu jer su se pojavili onda kada smo mi za njih bili spremni).

janika-janNakoh prvog šaktipata (prenosa energije sa Majstora na učenika) sa Janom, kada sam prilično snažno poskakivao na stolici pored njega, on me je pitao da li sam negde već primio šaktipat, na šta sam rekao da nisam. Tek tad mi je postalo jasno da je kundalini šakti kod mene vrlo aktivna i da je to počelo još sa TM Sidhi programom.

Jan mi je rekao da će se vremenom, kako se kundalini bude "penjala" kroz kičmu, to moje drmusanje prorediti i da ona, na taj način u stvari čisti blokade kroz centralni energetski kanal u kičmi i u čakrama i da tako spaljuje našu karmu.

I bi tako jer, nakon pet intenziva sa Janom i isto toliko šaktipata, moje meditacije su sve mirnije, drmusanje je skoro potpuno prestalo a kada se kundalini šakti popne kroz kičmu i izlije se u glavu, osećaj blaženstva je skoro neopisiv.

Kundalini energija je ponovo pronašla mene, ili ja nju, sasvim je svejedno, ali sada svesno kultivisana i usmeravana ka krunskoj čakri, sa težnjom ka najvišem mogućem rezultatu u ovom životu.

I kako da vas ne osvoji bosonogi učitelj sa velikim stomakom i kosom koju vezuje u rep, stručnjak za informacione tehnologije, slikar, čovek čiji je IQ 185, koji priznaje da ponekad popije pivo ili vino a istovremeno je dostigao nivoe prosvetljenja o kojima mi ostali možemo samo da sanjamo.

 

Blaženstvo koje me je oblivalo tokom ili neposredno nakon Janovog šaktipata neretko je rezultiralo suzama ganutosti i zahvalnosti Božanskoj majci, kundalini šakti. To je nešto što niti sam mogao, niti želeo da sprečim i kontrolišem.

Na kraju, moj prvi jednodnevni seminar i šaktipat sa Mohanđijem, prosvetljenim učiteljem koji je izabrao srpkinju za svoju drugu suprugu i koji je veoma često u Srbiji. Mohanđi me je kupio još kada sam video njegovu suprugu Bibu na šaktipatu (dva puta) kod Jana Esmana, čime je jasno iskazao koliko poštuje njegove metode i rad.
 

mohanji


U velikoj sali etno kompleksa "Vrdnička kula" nadomak Vrdnika, na Fruškoj Gori, okupilo se nas oko 250. Iznenađujuće veliki broj tragalaca na jednom mestu. Mohanđi drži satsang i odgovara na pitanja, Biba prevodi. Scena deluje pomalo glamurozno, daleko glamuroznije nego kod Jana Esmana, kojeg to očigledno ne interesuje. Tokom satsanga mogu se čuti neki od odgovora koje je Mohanđi već dao u svojoj predivnoj knjizi "Moć čistote".

Nakon pauze za ručak Mohanđi predvodi celu grupu i radimo meditaciju "Svesnog hodanja" uz koncentraciju na kičmu i kratke, spore korake. Na prašnjavom putu, osim prašine kupimo i punimo se i energijom Majke Zemlje. Meditaciju završavamo držeći se za ruke i šireći time čakre srca.

janika-plesNeposredno pred šaktipat Mohanđijeva supruga Biba vodi dinamičku meditaciju koja aktivira sve čakre i dodatno otvara put za šaktipat i kundalini šakti.

Metod je sličan Oshovoj dinamičkoj meditaciji i opet je koncentracija na kičmu i svaku pojedinu čakru. Na mahove osećam kako se kundalini šakti uzdiže, zavibrira mi celo telo.

Emocije provaljuju na intenzivnim vežbama za čakre solarnog pleksusa, srčanu i grlenu. Koliko potisnutog bola, kako i gde se sve to sakrilo?!? Suze kreću same.

I, na kraju, šaktipat. Prilazimo po dvoje Mohanđiju koji nam stavlja šake na glavu, sa prstima na trećem oku i krunskoj čakri. Tridesetak sekundi traje transfer energije sa Majstora na učenika.

Kundalini šakti snažno kreće kroz moju kičmu i počinje uvijanje mog tela i snažno podrhtavanje, potpuna predaja. Vraćam se na svoje mesto ushićen i sa žaljenjem što nije duže potrajalo. Jedna mlada dama nakon šaktipata nikako da se odvoji od Mohanđija. On joj očinski dozvoljava tih par minuta bliskosti sa njim, tapšući je umirujuće po ramenima.
 

janika-peci


Narednih nekoliko dana pun sam energije i inspirisan da napišem tekst o tri majstora, naša savremenika, čiji je rad usmeren na duhovno buđenje čovečanstva (Osho, Sai Baba, Meher Baba i drugi su kategorije za sebe), kroz metode aktivacije kundalini energije. Njihove metode aktivacije kundalini šakti su različite ali, kada se jednom aktivira, mačka kundalini šakti, bila ona crna ili bela, očigledno uspešno hvata miševe, odnosno čisti našu karmu.

Naša je velika privilegija što možemo da budemo u blizini ovih velikih prosvetljenih majstora,
jer, znali mi to ili ne, osećali mi to ili ne, svaki susret i svaki šaktipat sa njima ubrzava našu duhovnu evoluciju. Živimo, zaista, u blagoslovenim vremenima.

 

 


 

Autor: Janika Peči

Janika Peči

Janika Peči, po zanimanju službenik, po vokaciji književnik, po duhovnom opredeljenju tragalac za Konačnim. Član Udruženja književnika Srbije. Do sada objavio 15 knjiga poezije i proze za odrasle i decu kao i haiku poezije. Tragalac kroz jogu, TM i TM Sidhi program, Silva metod, Reiki i Kundalini reiki, Cord metod i Porodični raspored, Skalarne talase i Kundalini maha jogu.

Link za zainteresovane: www.panonijaruma.rs

 

Podržite autora i poručite knjigu "Glas mudre ptice" → OVDE!

 

PROČITAJTE OSTALE PRIČE OVOG AUTORA:

 

Lutka leptira SNOHVATAČA ~ Priča o METAMORFOZI

Glas MUDRE PTICE ~ Priča o Indijancu i plavokosoj devojčici

Naš HRABRI BLEKI ~ dirljiva priča

Obećanje BRESKVINOG CVETA ~ Priča o DVE SUDBINE

Drvodelja i KOLEVKA SVETA ~ dirljiva poučna priča

Duhovno PUTOVANJE ~ Iskustva, prepreke, tehnike i rad sa prosvetljenim Majstorom

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE