Umeće Čija - škola Tai Chi Chuana i Qi Gonga

Telefon: 063/ 269-339


Adresa: Beograd

E-mail: umece.chija@gmail.com

Website: www.taichi-umece.com

 

Škola unutrašnjeg puta “Umeće Čija” je internacionalna škola, osnovana 1988. godine u Belgiji.


Danas postoji u dvadesetak zemalja sveta. Škola se brzo razvila zahvaljujući entuzijazmu kojeg je osnivač Vlady Stevanovitch prenosio. Njegov metod podučavanja Tai Chi Chuana i Qi Gonga je prilagođen zapadnjacima i isključuje teoretske pristupe i interpretacije.


Kontinuitet Vladijevog rada sada osiguravaju Michèle Stévanovitch sa još tri formatora, Pierra Boogaerts, Fabian Bastin i Karine Taymans.
Oni su garancija vernosti prenosa znanja i formatori budućih instruktora.

Umeće čija (L'Art du Chi) je telesna energetska veština orijentisana ka zdravlju i blagostanju. Bazira se na tradicionalnim kineskim veštinama, Tai Ji Chuanu i Qi Gongu koje objedinjuju tehnike taoističkog sistema u skladnu celinu sa progresivnom pedagogijom dostupnima današnjem vežbaču.


Umeće čija mogu vežbati svi bez obzira na starost i telesnu kondiciju. Kroz vežbanje osvešćujemo i učimo kako da koristimo Či (vitalnu energiju) u svakodnevanom životu, sistemi u telu su stimulisani i harmonizovani i kao rezultat povećava se radost življenja.
Kad je energija pravilno teče kroz telo mi smo u stanju mentalnog i fizičkog zdravlja.

Vežbanjem Tai Chija, vitalna energija u telu se pokreće što se manifestuje kroz opuštanje i oslobađanje od stresa.


Istovremeno, to je instrument za istraživanje nas samih, od našeg fizičkog tela do onoga što u suštini jesmo, celine života.


Posebno poglavlje u školi predstavljaju VOKALNE ENERGETSKE TEHNIKE koje je Vlady imao priliku da uči od svog prvog učitelja. Ovo su retko podučavane tehnike poznate daleko istočnim kulturama vekovima kao metod za postizanje energetske regeneracije,  psihofizičke uravnoteženosti i proširivanje svesti. Imaju snažan uticaj na zdravlje, unutarašnju ravnotežu, nivo percepcije i svesti, kao i kvalitet prisustva i intenzitet života.


Vokalne tehnike, sa obzirom na snažne efekte koje proizvode kod vežbača, relativno brzo omogućavaju doživljaj stanja meditacije, mira i unutrašnje ravnoteže.
U Školi unutrašnjeg puta “Umeće Čija” či nije oružje za nadmetanje i borbu, već instrument osećanja i komunikacije sa okolinom.


Škola “Umeće Čija” danas broji 4 formatora, 10 starijih profesora, više od 300 instruktora i preko 10.000 vežbača.