Dean Rašković

Telefon: 064/ 2776 792

E-mail: integralnayogadean@yahoo.com

Website: www.integralnayogadean.com

Tretmani: Yoga instruktor

Dean Rašković je rođen 1953. godine u Beogradu. Zanimanje: dr spec. vet. medicine, urednik stručnog časopisa Veterinarski informator, učitelj joge i meditacije, pranoterapeut, pisac, pesnik i novinar. Dr Dean Rašković počeo je prvi put da praktikuje jogu još daleke 1972. godine kod Jasmine Puljo. Posle nje, do 1980. godine jogu je vežbao kod raznih instruktora sve dok nije upoznao Jovanku Kavaju od koje je najviše naučio i koju smatra najvećim učiteljem joge na našim prostorima.

Osamdesetih godina dobio je inicijaciju od Svami Satjananda Sarasvati, bihar škola. Na svom duhovnom putu bavio se ezoterijom, teozofijom, tibetanskim budizmom. U potrazi za svojim usavršavanjem upoznao je mnoge učitelje i praktikovao je sa njima. Najveći utisak na njega ostavili su Sveti Dalaj Lama, Karmapa, Lama Norbu Rinpoče, Lama Tenzin Rimpoče, Lama Chopel, Lama Nawang, Lama Ole Nydal, Otac Kalisto a najviše SUHU, šaman i hinduistički sveštenik sa Balija.

U jednom od tibetanskih manastira proveo je godinu dana što je mnogo uticalo na njegov razvojni put. Meditirao je u proseku oko petnaest sati dnevno što mu je omogućilo da doživi više nivoe svesti. Starešina tog manastira mu je ponudio da ostane tri godine, tri meseca, i tri dana u povlačenju ali s obzirom na to da je imao svoju privatnu veterinasku ambulantu za male životinje nije mogao da prihvati poziv. Shvativši ozbiljnost situacije, a uvidevši njegove kapacitete Lama mu je preneo tajna znanja koja bi mu omogućila brže napredovanje, a i prenošenje znanja i stanja drugima. Jedno od najdubljih iskustava doživeo je kada je bio u povlačenju u mraku šest dana i šest noći u sobici 2x2 metara, koja je bila tako uređena da nije znao da li je dan ili noć.

Već 24 godine radi kao učitelj joge i meditacije. U početku je držao grupne časove ali je ubrzo odustao od toga jer, kako on kaže, nije mogao da vidi sve učenike kako bi ih mogao korigovati i naučiti da pravilno izvode vežbe. Sada isključivo drži individualne časove do tri učenika u jednoj grupi. Podelio je grupe na šest nivoa: početni 1 i 2, srednji 1 i 2, napredni 1 i 2. Čak i u okviru tih grupa bira učenike slične fizičkom, mentalnom i energetskom nivou da bi čas bio uspešniji.

Ono što je specifično za časove dr Deana Raškovića za koje smatram da su komplikovani i teški je da mu je svaki čas potpuno drugačiji što zavisi od stanja u kome se nalaze učenici. Za njegove časove nije dovoljna samo elastičnost, već i snaga i fizička kondicija praktičara. Časovi ovog izuzetnog učitelja spadaju u intezivne kurseve i učenici vrlo brzo napreduju. Pristalica je jakih časova, jer teže vežbe dovode do bržeg pokretanja energije.

Po njegovim rečima, jedino pravi učitelj može da probudi znanje iz samskare (suptilnih impresija) prošlih zivota, bilo dodirom, bilo učenjem tj. energijom. Njegovi učenici zato doživljavaju razne senzacije za vreme i posle časa kao što su npr. osećaj strujanja energije kroz razne delove tela, osećaj lebdenja, blaženstva, čuju određene zvukove unutar njih kao što su šum vodopada, zvuk zvončića i flaute, imaju astralnu projekciju, vizije, a što je najvažnije postaju potpuno opušteni i dostižu duhovni mir i spokoj.

Nekima je potrebno više vremena da bi se vratili iz tog stanja. Dr Dean Raškovic uči svoje učenike samokontroli, transformisanju negativnih emocija u pozitivne, pravilnom disanju i što je najvažnije, da budu svesni svakog trenutka, da budu ovde i sada. Insistira na sinhronizaciji pokreta tela i disanja. Smatra da je, u suštini joga nauka o umu a u praktičnom smislu kundalini joga koja dovodi do prosvetljenja.

Zbog mnogobrojnih obaveza, na žalost, ovaj veliki učitelj nije u mogućnosti da primi veći broj učenika jer ima vrlo malo slobodnog vremena ali, kako on kaže dolaze mu učenici koji su isključivo karmički vezani za njega.

Član je Evropske Yoga Alijanse i Internacionalne Yoga Federacije.

Potpresednik je yoga učitelja srbije (YAS).


YOGA za početnike nivo 1 i 2

Časovi joge u bloku 37 na Novom Beogradu

Ul. Bul. Arsenija Čarnojevića 209

(do osnovne škole Đuro Strugar)

- Specifične vežbe za osobe sa problemima okoštavanja kičme i obolenja zglobova.

- Antistres program.

    * Termini:
    * svakim radnim danom od 17h-19h i od 19h-21h
    * subotom od 10h-12h i od 12h-14h

U toku meseca formiraće se grupe prema nivoima polaznika.

Individualan pristup, četiri (4) polaznika.

Časove joge vodi dr Mirjana Kljaić.

email: integralnayogamirjana@yahoo.com

SMS (Mirjana): 063/7247982