Mali žuti cvet


Verovatno ste čuli za indijsku legendu o malom, žutom cvetu koji se rascvetao u jednoj bašti. On cveta samo jednu sezonu i tada uvene.

Jednom prilikom, u ovu baštu ušao je čovek koji je umeo da razume jezik biljaka.

Kako je ušao, sa svih strana slušao je samo žalbe. Mango je rekao da bi radije bio kokosova palma. Zašto? Zato što je celo palmino drvo korisno – plod, lišće, grane i stablo.

Međutim kokosova palma zavidela je mangu, zato što se njegov plod za skupe novce izvozio iz Indije. Sve biljke su bile ljubomorne jedna na drugu, svaka od njih je mislila da je druga biljka više vredela.

Pogled posetioca koji je slušao samo žalbe, zaustavio se na jednom malom, žutom cvetu koji je radosno cvetao u svom uglu. Sagnuo se i upitao ga: “Zašto se i ti ne žališ kao svi ostali?”


Cvet je odgovorio: ”Pa i ja sam posmatrao kokosovu palmu i zavideo joj na lišću koje se lelujalo na vetru. Poželeo sam i da donosim divne, sočne plodove kao mango. Ali tada sam shvatio da, da je Bog želeo da budem kokosova palma ili mango, on bi to tako i napravio. Međutim on je želeo da budem mali, žuti cvet pa zato i ja želim da budem najbolji mali, žuti cvet koji je ikada postojao."

 

 


Pripremio

Marko Maoduš

www.novasvest.com

 

 

 

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE