Sultan i SUFI ~ Mudra priča


Pre mnogo godina u Istanbulu, sultan Otomanske imperije dođe u posetu jednom velikom šejhu (sufijski duhovni vođa - prim.aut.). On bejaše duboko impresioniran šejhovom mudrošću i iskrenošći te poče redovno dolaziti na derviška okupljanja.

Nakon izvesnog vremena, sultan reče tom šejhu: "Zavoleo sam tebe i tvoje učenje. Slobodno mi reci ako imaš kakvu želju ili potrebu, tvoja reč će meni biti zapovest."
Dakle, šejh je mogao zatražiti bilo šta od sultana koji je tada zasigurno bio jedan od najbogatijih i najmoćnijih ljudi na Zemlji.

"Da. Postoji jedna stvar koju bi mogao da učiniš za mene", odgovori šejh.
"Molim te nemoj više da dolaziš u tekiju."

Ovaj odgovor pao je sultanu poput groma iz vedrog neba. On se jako zbuni i ražalosti pa reče: "Ako sam te mojim ponašanjem uvredio, molim te da mi oprostiš."


"Ne. nije problem u tebi", reče šejh, "Problem je u mojim dervišima. Pre nego što si ti počeo da dolaziš u tekiju, molili su se, obavljali zikr i tražili pomoć isključivo od Allaha. Međutim, sada su samo obuzeti mišlju kako da ti se dodvore i budu nagrađeni za to. Stoga, moram od tebe tražiti da ovamo više ne dolaziš, jer oni još nisu duhovno sazreli da bi podneli tvoje prisustvo."

 James Fadiman, Sejh Ragib Džerrahi (iz knjige Mudrost sufija)
Izvor: Samir Dizdarević
facebook profil

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE