Kako održati visok nivo svesti u toku dana


Nebojša Nedić iako po obrazovanju inženjer, u svojoj profesionalnoj karijeri bavio se uglavnom kreativnim poslovima. Od rane mladosti bio je zainteresovan za granične oblasti nauke i alternativnu medicinu, a znanja u oblasti duhovnosti, samorazvoja i sveta energija dobija u Engleskoj i Južnoafričkoj republici, gde je proveo 15 godina.

Na putu sopstvene spoznaje izučavao je radiesteziju, energiju prostora, kristale, proučavao auru, usavršio se u majstora Reikija i prošao mnoge seminare poput Silve, Theta healinga, Rekonekcije i mnoge druge.
Jedan je od tvoraca projekta Nova Svest, prvog srpskog portala namenjenog razvoju svesti, kao i sistema Put Oslobađanja Svesti koji predstavlja sublimaciju najefikasnijih principa samorazvoja.

Nebojša će se 10. maja predstaviti posetiocima festivala All Me Nova Svest sa predavanjem na temu kako održati visok nivo svesti u toku dana. Mnogi duhovni tragaoci su spoznali da uprkos dugotrajnim naporima u radu na sebi, svakodnevne aktivnosti nekada imaju hipnotišuću moć koja neretko čoveka potpuno izbaci iz ravnoteže. Najveće majstorstvo se postiže upravo vežbanjem svoje svesnosti u takvim trenucima – u svakodnevnim aktivnostima kada smo izloženi najrazličitijim uticajima okoline. U takvim okolnostima, naša svest je stavljena na test i mi nepogrešivo dobijamo preciznu sliku o stepenu našeg balansa, centriranosti i svesnosti.

Nebojša je odgovorio na nekoliko pitanja kako bi nam što bolje objasnio šta posetioci All Me Nova Svest festivala mogu da očekuju na njegovom predavanju koje se održava u Mikser Housu, sa početkom u 11h, u nedelju 10. maja.Na koji način si zakoračio u svet holističkih terapeuta i koji je osnovni motiv koji te odveo u tom pravcu?


Pre dvadeset godina izučavao sam Reiki. Imao sam sjajnog učitelja od koga sam mnogo naučio o energijama i životu. Potom su se vrata otvarala i upoznavao sam se sa mnogim majstorima raznih holističkih učenja. Stečeno znanje i iskustvo primenjivao sam u svakodnevnom životu i mnogo mi je pomoglo da lakše prevaziđem izazove na koje sam nailazio.
A motiv… igra. Bilo mi je interesantno da se igram energijama, da osećam i spoznajem svet na drugi način. Dobio sam želju da pokažem drugim ljudima da je sve energija i energija je sve. I tkivo i kost i misli i emocije.


Fascinira me da možemo da transformišemo svoju bol (problem) u učenje i tako menjamo svoj život.
Cilj mi je da svojim klijentima pomognem i da ih naučim kako da uče iz svojih iskustava.


Kroz svoj dugogodišnji rad, osim toga što si jedan od tvoraca predivnog portala
Nova Svest, uspeo si i da kreiraš jedan jako efikasan i lak sistem za oslobađanje od negativnih emocija i uverenja. Možeš li nam reći kako je došlo do toga?

Kreativna energija koja je proizvod saradnje i istih ideja sa Milanom Bojićem stvorila je portal Nova Svest. 

Put Oslobađanja Svesti zasniva se na budističkom principu nevezivanja.

Negativne emocije poput besa, tuge ili straha nisu problem same po sebi. Problem je kada takve destruktivne emocije nastale svakodnevnim situacijama ili traumama ostanu potisnute i zaglavljene u našem telu i umu. Tada se razvijaju mentalni, emotivni i fizički disbalansi.

 

nebojsa i milan

Nebojša Nedić i Milan Bojić, osnivači portala novasvest.com


Koji su, prema tvom mišljenju, glavni uzroci svih psiho-fizičkih problema kod ljudi?

Glavni uzrok svih psiho-fizičkih problema jeste disbalans energija. Postoje tri glavna faktora koja mogu da utiču na disbalans energija:

Biohemijski faktor – nutritivni i toksikološki aspekt
Energetski faktor - mentalno, emotivni i duhovni aspekt
Fizički faktor – fizička aktivnost i odmor (regeneracija)


Kao što je poznato da su telo, um i duh povezani i sve utiče na sve, tako i ova tri faktora utiču jedan na drugi.
Iako je sve bitno za psiho-fizičko stanje ljudi, po mom mišljenju najvažniji je mentalno-emotivni-duhovni faktor.


Na
All Me Nova Svest festivalu u Mikser House prostoru, održaćeš predavanje na temu “Kako održati visok nivo svesti u toku dana”. O čemu će tu biti reči?

Svi mi imamo iskustvo negativnih misli i emocija, beskonačnih monologa i drugih destruktivnih stanja. Na predavanju će biti reči o tome kako to promeniti, isključiti autopilota i živeti u sadašnjem trenutku.


Koliko je zaista teško održati svesnost i šta to zapravo znači “biti u svesti”?

U današnje vreme kada je tempo života ubrzan može da izgleda da i nije baš lako biti svestan.
Mediji i okruženje mogu da otežaju. Međutim to i nije tako teško ukoliko postoje namera i znanje kako da budemo svesni svojih postupaka.

Biti u svesti znači biti svestan kako se osećamo. Svesni smo svojih misli i emocija, svesni smo šta nam prija, a šta nam ne odgovara.  Više smo u skladu sa samim sobom.

Jednostavno primećujemo više pa samim tim i šta je naše a šta nije.

Biti svestan svega što u toku dana radimo znači da su naši potezi proizvod svesne odluke tj. da su u skladu sa nama a ne proizvod reaktivnog uma.


Koji bi bio tvoj savet ljudima koji tek počinju da otkrivaju svet duhovnosti i rada na sebi i svojoj svesti?

1. Manje čitajte a više primenjujte
Primetio sam da ljudi mnogo čitaju a malo toga primene.


Kada sam počinjao da se interesujem za ove teme, sredinom '80-ih, gotovo da nisam imao kome da se obratim, retke su bile knjige, a internet nije ni postojao. Zahvaljujući razvoju tehnologije, pre svega komunikacije i interneta danas imamo mnogo izvora. Knjižare su prepune knjiga iz oblasti samorazvoja, a mnogo sadržaja može se naći i u virtuelnom svetu interneta. Informacije su dostupne. I to je dobro.

 

Međutim, nije dobro ako sve ostane na tome jer to su samo informacije. Primetio sam da mnogi puno čitaju a malo od toga primene u svakodnevnom životu. Tako stvaraju iluziju da mnogo znaju. Pravi pomak se napravi kada to pročitano primenjujete svakodnevno i tako integrišete u svoj život. To je onda vaše iskustvo, nije bitno ko je to rekao i gde ste to pročitali.

2. Ne zaboravite da uživate u svakodnevnom životu i malim stvarima
Primetite lepe trenutke koji vas čine sretnim. Tako po principu "energija ide tamo gde je fokus" stvarate još više takvih trenutaka.

3. Više puta dnevno se upitajte "Kako se osećam?"
Tako se povećava percepcija i svesnost.

4. Ako se ne dešava načinom i brzinom kojom ste vi naumili, nemojte biti nestrpljivi i frustrirani.
Jedan Amerikanac je rešio da se produhovi, pa se zaputio na Tibet.
Nakon jutarnje meditacije u nekom budističkom hramu, sav uzbuđen obrati se najstarijem lami.
- Vaša Svetlosti, koliko bi mi trebalo vremena da se prosvetlim ako dolazim kod vas svako jutro.
- Pa, jedno deset godina.
- Deset godina?! Iznenađeno i razočarano upita Amerikanac.
- A, ako bi dolazio i ujutro i uveče?!
- E, onda dvadeset godina - odgovori lama.

 

 

www.novasvest.com

 

 

 

 

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE