Dendroterapija – dr Drvo


Razgovor sa ruskim energoterapeutom Mihailom Vinogradovim

 

 

Od davnina postoje priče o živoj i mrtvoj vodi, o drveću – darovaocima (donorima) i drveću – kradljivcima energije. Da li se one zasnivaju samo na mašti narodnog kazivača ili ipak imaju realnu osnovu? Jer, i u starim lekarskim knjigama neko drveće, na primer, breza, pominje se gotovo kao panacea, lek protiv svih bolesti. Gde je tu mit, a gde stvarnost? Koje su to isceliteljske osobine drveća? 

U narodnoj medicini danas postoji čitav jedan pravac – dendroterapija, lečenje drvećem ili uz pomoć drveća, kaže  Mihail Semjonovič Vinogradov na početku našeg razgovora. Drveće zaista može da ozdravi, isceli, očitavi čoveka, da ga nahrani energijom. Najbolji u tom smislu su hrast, breza i bor, skoro isto tako su vredni  kedar, bagrem, klen, rjabina (jarebika), jabuka, šljiva... Ali, ima i onih koji čoveku mogu da „ukradu“ energiju; to su razne vrste topole, na primer, kao i ruska čerjomuha, (ili američka višnja, kako se još zove kod nas).  Međutim, nemojte se zavaravati da ih treba istrebiti; nikako, jer i ti „kradljivci“ mogu biti vrlo korisni u određenim situacijama, ali o njima ćemo nešto kasnije.

 

 

Od kada datiraju prvi dendroterapeutski metodi i kako su izgledali? 

 

Znate, postoje zapisi da su još u prehrišćansko doba devojke  odlazile brezi, da bi se nakupile pozitivne energije, da im udaja i život budu srećni, trudnice su sedele pod lipom, a ranjene vojnike su stavljali ispod hrasta, da od njega dobiju snagu za isceljenje rana... Vidari, znahari, preporučivali su ne samo sedenje pored drveća, nego i veranje po njemu, takozvano drvolaženje, kako bi se snaga drveta što više preuzela, odnosno razmenila sa čovekovom. I danas se deca instinktivno penju na drveće, a mnogi grade kuće u šumi. Kao što vidite, ništa novo pod suncem.

 

 

Kakva su pravila komuniciranja sa drvećem u cilju lečenja?

 

Pravila opštenja sa drvetom koje daje energiju isceljenja su vrlo prirodna i jednostavna: stanite licem prema drvetu-donoru na rastojanju od 40 – 60 cm, zatvorite oči i opustite se. Koncentrišite se na to da primate njegovu energiju i zamislite da se vašim telom odozdo nagore lagano podiže topli talas energije. Posle opuštanja počnite da upražnjavate vežbe disanja, uz pomoć kojih će doći do raspoređivanja dobijene energije po čitavom telu. Pravilno disanje podrazumeva udah, zadržavanje vazduha u plućima, izdah i period kad su pluća ispražnjena do sledećeg udaha. Svaka faza traje od 4 – 8 sekundi, a moraju se sprovoditi ravnomerno, bez mučenja i bez prekida. Tokom zadržavanja daha dolazi do „razlivanja“ energije drveta koja se pretvara u vašu bio-energiju. To ne treba da traje dugo, nekad ne više od nekoliko minuta i to najbolje predveče, pred spavanje. I sami znate da se čovek posle jedne kraće večernje šetnje po vrtu, ako ga ima, ili po gradskom parku, oseća mnogo bolje i kao podmlađen; bolje misli, smireniji je, bolje spava...

 

Najbolje je ako se osamite negde u prirodi ili kraj „svog“ drveta koje znate i koje vas „poznaje“ iz detinjstva. Znate, nekada je bio lep običaj da se, kada se dete rodi, posadi drvo, na primer hrast za dečaka i jela ili breza ili lipa za devojčicu. To je posebno interesantno, gledati kako oboje rastu i razvijaju se. Dakle, veoma je dobro boraviti u poznatom predelu, ali i ne mora; dobro je u prirodi srediti misli, preispitati postupke, izgovoriti molitvu Gospodu, osetiti povezanost svega što diše pod kapom nebeskom... Najzad, treba znati da dendroterapija pomaže samo ako je sprovodite redovno, to jest ako vam to postane dobra navika.

 


A šta da radi stanovnik velegrada, koji nema parka – bar ne valjanog, u blizini, a o nekom šumarku da i ne govorimo?

 

Specijalisti predlažu da se koriste tanke ploške koje su narezane od različitih vrsta drveta. Iako svako od nas ima svoje drvo, primećeno je da se hrast, breza i bor uklapaju u gotovo svačiji „profil“. Univerzalni hrast se slaže sa više od 60 ljudi, breza sa oko 30, a bor je idealan za oko 10 – 15 osoba. Akademik Boris Dodonov je uspeo da načini univerzalni korektor bio-polja čoveka. To je obična ploška, komad određenog drveta, prečnika 20 – 30 cm, debljine do 10 cm. Ovaj komad ima otvor u sredini i 7 kosih, radijalnih ureza oko tog otvora.

 


Drveće – donori 

 

Rekli ste da neko drveće dodaje, a da drugo oduzima životnu energiju. 

 

Da, drveće - donori, donatori, davaoci energije starno imaju osobinu da u sebi akumuliraju veliku količinu kosmičke energije. To su pomenuti hrast, breza, bor, kedar, bagrem, klen...  Svaki čovek bi trebalo da zna koje je to njegovo drvo, koje mu  omogućava da se lakše izbori sa životnim teškoćama, sa bolestima. Kada to spozna, treba da ga zasadi u svojoj blizini.   

 


Ali, postoji i takozvana negativna energija. Kako da se nje oslobodimo? 

 

E, tu na scenu stupa drveće koje oduzima energiju. Najjače u tom pogledu  su sve vrste topola i iva. Slabiji, ali vrlo korisni su i kesten, jela, čerjomuha (američka višnja). Oni su izvanredni za lečenje nekih oboljenja. Ne znam da li znate onu rusku narodnu pesmu “Ivuška zeljonaja” – o devojci koja pita ivu pored vode gde da pronađe svoju ljubav... Vidite, narodna intuicija je milenijumima radila besprekorno. Kad ste tužni, kad ste nervno napeti ili baš rastrojeni, privijte se uz takvo drvo leđima (duž kičmenog stuba) i dlanovima, kao kad ste igrali žmurke i krili se iza drveta! To je vrlo dobro da se oslobodite napetosti i razdražljivosti.

 

Ako imate problema sa unutrašnjim organima, jednostavno – zagrlite drvo kao dragog druga. Ali, ne preporučuje se da u tom „zagrljaju“ boravite duže od dvadesetak minuta. Ne treba naglašavati koliko je bolje i celishodnije da za terapiju koristite živo drvo, a ne njegov komadić, ali u slučaju nužde može i tako. Bolji su komadi od gornjeg, nego od donjeg dela drveta. Ne znam da li vam je poznato, ali u Rusiji su se odvajkada na ovaj način lečili zubobolja, angina, gastritis ili glavobolja – 5 – 7 minuta držiš daščicu pored bolnog mesta – i gotovo. Ove metode ne mogu da naškode i preporučuju se posebno onim osobama koje pate od spazama velikog mozga ili vaskularnih bolesti.

 


Dozvolite da Vas, zbog ličnog afiniteta, upitamo o brezi. Nju su opevali pesnici, Jesenjin joj je posvetio mnoge stihove, a u literaturi ima toliko opisa i recepata za lečenje brezovim sokom, lišćem, pupoljcima...


Tačno je da je breza najpopularnija, jer ima čitav niz lekovitih i isceljujućih dejstava. Dovoljno bi bilo da jednom nedeljno odemo u brezovik, da zaberemo jedan od većih primeraka ovog lepog drveta i da je zagrlimo i ostanemo uz nju jedno petnaestak minuta. Pomenuli ste njena prevashodstva: brezovi pupoljci, sok, list, pa čak i gljiva koja na njoj raste – čaga, sve je lekovito, prebogato biološki aktivnim materijama. U lišću breze ima eteričnih ulja, vitamina, rutina, karotina, fitoncida, flavonoida... Mlado lišće sadrži i proteine, masti, vitamine. Najbolja je takozvana bradavičasta breza, ona koja je kao posuta mirisnim smolastim „suzicama“.

 


Ali, ima slučajeva kada lekari ne preporučuju preparate od breze. Kada se može, a kad ne može koristiti „brezova apoteka“?


Aktivni ugalj treba svakako imati u domaćoj priručnoj apoteci. Dobar je protiv trovanja i akutnih bubrežnih kolika. Čajevi, nastoji od lista breze su odlični protiv povišenog pritiska, a ublažavaju i bolove.  Razni biljni preparati od breze deluju podsticajno na cirkulaciju, razgrađuju trombove, i zato se preporučuju kod tromboflebita, upala na koži, upale pluća, bronhitisa, bolesti žučne kesice, urinarnih puteva i drugih. Vrlo je korisno da se breza upotrebljava kod bolesti izazvanih radijacijom. Breza ubrzava zarastanje i zamlađivanje rana, reguliše rad jetre i žučnog mehura. Da bi se ubrzao i intenzivirao proces dendroterapije, specijalisti savetuju da se svakodnevno bar 50 puta kažiprstom blago masira mesto u oblasti desnog podrebarja, gde je smeštena jetra.

 


Narodni recepti 


Ne možemo a da ne zatražimo neki od recepata za naše čitaoce.

 

Odvari i nastoji od listova i pupoljaka uspešno i bez ožiljaka zamlađuju tkivo, čak i kod dubokih rana. Odvarom od lista perite kosu, jer ćete tako imati jaku, svetliju i gustu kosu kao stari Sloveni. Pijte čajeve od breze i kombinujte ovaj postupak sa boravkom u prirodi i direktnim kontaktom sa drvom.


-    Kod spazama velikog mozga pijte nastoj od listova breze i trave rosopasa, po jednu trećinu šoljice tri puta na dan.
-    Kod srčane insuficijencije pomaže brezovo lišće i trava kantariona.
-    Breza takođe potpomaže koncentraciju, jača pažnju, generiše snage organizma. Ona još i sjajno jonizuje vazduh.

 


Kako stvari stoje sa ostalim drvećem?


Hrast takođe ima fenomenalna svojstva, pre svega u antistres terapiji. On aktivira cirkulaciju i skraćuje vreme ozdravljenja. Jedan je od najboljih generatora pozitivne energije. Jako je dobro da u domu imamo nameštaj od hrastovine, ne samo zato što je dugotrajan i lep, nego i zato što zrači pozitivnom energijom. Bor smiruje, elminiše psihičku napregnutost. Duži boravak u boriku čoveka spasava od kašlja, kijavice, bronhitisa i sličnih problema. Bukva jača otpornost na stres i pomaže da se naša koncentracija pojačа, a takođe deluje povoljno i na cirkulaciju.


Kesten olakšava reumatske tegobe, eliminiše nesanicu i, kako kaže narodna mudrost, odgoni strah, nervne napetosti različitog porekla. Dodao bih, takođe, da mnogo od pomenutog drveća deluje na jačanje organizma protiv alergije, ali dok alergija traje, najbolje je pomoći se komadima drveta o kojima je već bilo reči, jer, posebno u periodu cvetanja, direktan kontakt sa drvećem može izazvati neželjene reakcije.

 


I, najzad, da li je drveće oko nas neka vrsta pokazatelja kako živimo i kakvo nam je zdravlje?

 

Da, u pravu ste. Drvo deluje na prostor u kome raste, ono ga na izvestan način štiti i loše stanje drveća oko kuće uvek treba da bude znak vlasniku da nešto nije u redu. Poruka, dakle, glasi: naučite da komunicirate sa prirodom, da razumete njene poruke, mnogo će vam pomoći.        
 

 

www.novasvest.com

 

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE