Da li znate šta je SAMOPOUZDANJE i koju TAJNU krije?


Samopouzdanje je ravnoteža naših sposobnosti, znanja i karaktera, sa spoljnim svetom.
Samopouzdanje je prihvatanje. Iznutra - sebe u sebi, i spolja - sveta koji nas okružuje. Ako jedno od ta dva, odskoči na klackalici zbog veće težine i prevagne, ravnoteža se urušava i kao posledica javlja se konflikt gubitka samopouzdanja.

U zavisnosti od toga koliko ga brzo rešimo, posledice mogu biti različite; od mentalnih i emotivnih problema, do telesnih oboljenja. Vrlo često se dešava da gušimo, prećutkujemo, stidimo se i nazivamo slabošću, svaku suzu koja nam se pojavi u oku, a onda nas sve te progutane suze koje nisu imale gde da otiču, uguše u samo jednom trenutku, naizgled bezazlenom. Nečija nesmotrena reč bude okidač za bujicu koja preplavi.

Svi osećamo i doživljavamo isto bez obzira na različitosti
. Samo jedan svesni zagrljaj može mnogo. Svet u kojem smo traži zagrljaj kao ravnotežu i priznanje onom preko puta nas da je dostojan.

Pohvalite tuđi rad, zadivite se iskreno i recite hvala, jer tuđe samopouzdanje je uvećanje i vašeg. Učinite ono što možete za nekog pored sebe. Strpljivo i nežno. Nežnost nije slabost. Nežnost je snaga, inače je ne bismo prepoznali u sebi ni u drugima, i ne bi nam bila toliko organski potrebna, počev od prvoga plača i toplog majčinskog zagrljaja, do želje da volimo i budemo voljeni.

Dug je put, ali počinje jednim osmehom prihvatanja. Osmehnite se za početak sebi u ogledalu, a onda izađite na ulicu, sigurni u to da pripadate svetu i da svet pripada vama.

 

 

 

Autor: Slađana Stojković Pavlović, www.sladja.me

 

PROČITAJTE OSTALE TEKSTOVE OVOG AUTORA:

Hrast i žalosna vrba - poučna priča  

Slavuj, svraka i odbegli papagaj - poučna priča

Maslačak i suncokret ~ POUČNA PRIČA

Ja VREME

Ja ŽIVOT

Ja sam TI ~ dijalog duboke SPOZNAJE

Čuj me, ja sam TVOJA SAVEST!

Poziv na IGRU

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE